Skojigare VARdag - för dig och din hund
Flocken har utökats med en ny medlem! My crew Skoj   Flax   Kaos   Virre
Jag tävlar på elitnivå i både A B C prov för retrievers samt elitnivå inom bruksspår, viltspår och lydnad. 1988 startade mitt aktiva hundliv med en golden retriever och sedan 10 år tillbaka delas åter min vardag, mitt liv, mitt jobb med fyra retrievers. Däremellan har det passerat några brukshundar groenendael och tervurense. Som frilansjournalist för diverse hundtidningar har jag genom åren kommit i kontakt med många varianter av hund och träning.
Idag delar jag mitt djurliv mellan arbete på veterinärklinik, instruktör och håller kurser samt jakt/prov med mina egna hundar!


DSC_3583DSC_0172

Jag har arbetat med hundar på olika sätt och att utbilda hundägare är det roligaste jag gör! Mina utbildningar inom hund är många och breda, erfarenheterna ännu bredare och ett 30 tal kurser, flertalet egna hundar en lång tävlingskarriär törs jag påstå att du inte blir besviken efter en kurs hos mig! Målet - en skojigare VARdag med din hund! Lydnad bruks agility rallylydnad viltspår räddning bevakning så 2009 kom Skoj in i mitt liv - en once in a lifetime hund- och jag valde att fördjupa mig i jaktens värld, eftersom Skoj visade härliga retrieveregenskaper.

Med grundliga hundträningskunskaper var det roligt att tänka nytt och jag har valde att ta hjälp från de bästa och erfarnaste inom retrievervärlden. Rest land och rike runt för att deltaga se andra retievers i arbete se erfarna handla sina hundar!  Att nå 1a prisen i elitklass var mitt mål - nu har vi tagit jaktchampionat, kvalificerat oss till NM 4 ggr deltagit på 2.  Och så många med golden är vi inte på toppen!! Prov är kul men verkligenheten på jakter överträffar det mesta, speciellt fältfågel! Här måste dirigeringen sitta - fågeln måste in snabbast möjligt! 
Jag startade skojigare VARdag i samband med att jag och Skoj började arbeta som besökhundsteam. Vi ger  pensionärer en skojigare mer meningsfull vardag och nu utökar jag med kurser i viltspår, apporering, tävlingslydnad  -  för att ge dig och din hund en skojigare VARdag.


Lotta Arwen doris

Är du intresserad av privatträning, tävlingslydnad, problemhundsutredning eller andra kurser - kontakta mig så syr jag ihop något eller guidar dig vidare till rätt instruktör. Idag är mitt fokus på retriever och jaktträning men min långa erfarenhet av diverse raser gör att du kan känna dig trygg på en kurs hos mig. Vill du anlita mig för en heldagsträning på ditt kennelläger mm hör av dig!
lotta.bystrom@telia.com 
070 221 11 19
 


17629606_1657071367654144_5087873586399851253_n
I samspel med delfiner - grunden till klickerträning 

Jag har alltid velat ha hund, jag lockats av inlärning och beteenden och försökte under en period dressera daggmaskar och vandrande pinnar. Som liten bad jag att få gå ut med alla grannars hundar och som 10 åring hängde på brukshundsklubben som var min närmasta granne! 1988 fick jag så min egen hund, vi gick kurser, tävlade, läste böcker gick fler utbildningar. 1994 kom Nicko som var en god läromästare då han hade 96 av hundskolans 99 valpproblem  och 1996 Chivas, som blev trippelchampion. 1995 utbildade jag mig till instruktör inom SBK och Agilityinstruktör (1996). Senare också mentaltestledare och freestyleinstruktör, rallylydnadsinstruktör.

Under en period 1999 arbetade jag med socialt utsatta/misshandlade hundar i USA/San Fransico på ett rehabcenter.  I Australien bodde jag 6 månader på en kennel med uppfödning av berner sennen och arbetade samtidigt som veterinär assistent. I Malyasia arbetade jag som volontär på ett rescuecenter, där vi gav både akut och förebyggande vård till gatuhundar. Att arbeta med den typen av hundar kan ingen
utbildning i världen ge - en ovärderlig erfarenhet i mitt nuvarande arbete med att utbilda hundar och hundägare.

Under 1990 talet insöp jag all kunskap jag kunde om lydnad och bruks och tävlade med kvalificeringsresultat till SM.  Jag kom också att hålla på med räddningshundar ett par år i början av 2000 talet och halkade sen in på bevakningshundar, jag utbildade min dåvarande hund Nix född 2003 till bevakningshund. Det är roligt att arbeta med hund och 2009 läste jag till vårdhundsinstruktör via dåvarande
Vårdhundsskolan. 2015 utbildade jag mig och min nuvarande hund Skoj till
besökshundsteam vid Svenska terapihundsskolan och vi arbetar nu 3 timmar/vecka på äldeboende.IMG_6767 kopia (2)

2010 till 2014 hade jag lottas hundskola där jag främst inriktade min kursverksamhet mot allmänlydnad, viltspårskurser, aktiveringskurser men kom i slutet mest att arbeta med problemhundsbeteenden.

2015 kom Flax, en skojson in i mitt liv, och åter börjar byggandet av en relation, grunder för att nå målen!
Man blir aldrig fullärd att ständigt iakta andra hundar under träningar och prov ger nya insikter och erfarenheter. Ingen hund är den andra lik, jag vill ge dig och din hund övningar och ideer som ger er en skojigare VARdag!

17457575_1647140541980560_8740916804848400733_n

Ett urval av instruktörer jag gått för
Oliver Kirkaly
Maria Söder
Maria Brandel 
Eva Bodfält
Niina Svartberg
Kenth Svartberg
Helena Lindström
Fredrik Lindström
Robin Watson
Henrik Vilendal
Jens och Sofia Palmqvist
Anita Norrblom
Maria Sundberg mfl